Németh Miklós kiállítás a Művészetek Házában

Ruszton, a Művészetek Házában nyílt meg az a kiállítás, melyen „A vulkán festője“ címmel Németh Miklós, a magyar expresszionizmus mesterének képei láthatók. A világhírű művész alkotásait egy budapesti gyűjtő bocsátotta a galéria rendelkezésére. A kiállítás Catherine Sica kezdeményezésére jött létre, aki immár tizenhárom éve üzemelteti a házat. A restaurátor, festőművész már több alkalommal mutatott be magyar képzőművészek alkotásaiból álló kiállítást a varázslatos hangulatú, egykori borász ház falai között.

Catherine Sica legutóbbi budapesti látogatásakor ismerkedett meg Fórizs József műgyűjtővel, akinek privát gyűjteményét immár több mint száz Németh Miklós alkotás gazdagítja. A találkozás alkalmával született meg ennek a kiállításnak az ötlete.

Megnyitóbeszédet mondott Ottrubay Ágnes mecénás, a határon átnyúló szociális projekteket szervező Visfontis Egyesület vezetője.

A 2012-ben elhunyt festőt, grafikust Budapest városi folklórjának lírikus mesélőjeként tartja számon a művészvilág. Központi témái a városi táj, a dolgozó ember és a női test. Németh Miklós elsősorban kolorista, az élénk színek, a piros, a kék, a zöld festője. 1934-ben született Budapesten. 1953-1956 között a Márffy Akadémián tanult, majd különböző szabad-iskolákban képezte magát. Elutasítva a szocialista realizmust, Németh a nyugati stílusokhoz orientálta magát. A rendszerváltásig mellőzött alkotónak számított, majd 1990-1998 között a Budai Művészcsoport főtitkári tisztségét töltötte be.

Húsz pár gólya érkezett idén a városba, már kikeltek a fiókák

A Fertő-parti Ruszt a “gólyák városa”, így nem lehet csodálkozni azon, hogy a helyi gólyavédő egyesület élénk figyelemmel kíséri a történelmi belváros házainak kéményén fészkelő madarakat. A gólyák Ruszton idegenforgalmi látványosságnak minősülnek. Idén kicsit később érkeztek meg a gólyák, de az első fiókák már kikeltek. Kfészekben is vannak már fiókák: az egyikben négy, a másikban két kisgólyát nevelnek a szülők. A remények szerint, a többi fészekben is készülődnek már, ezekbe május végére vagy június elejére érkezhetnek meg az utódok. Egyébként nagy az öröm, mert idén 20 pár gólyát számláltak meg, míg tavaly csak 16 pár költözött a városba. Ezen túl is van örömhír: egy 40 éve üresen álló fészket idén végre elfoglalt egy gólyapár, s vélhetően itt is lehet majd utódokra számítani.

Öt gólya egyébként a hideg évszakban is Ruszton maradt, de az egyesület már idejekorán felkészült a madarak érkezésére. Hogy a “szálláshelyek” minősége megfeleljen a kívánalmaknak, emelődarus kocsival érték el a fészkeket, hogy felújítsák és fertőtlenítsék őket.

A gólyák webkamerán keresztül ide kattintva figyelhetők meg: http://www.rust.or.at/webcam/page/storch.html